PRESSUTSKICK

Gull och Stellan Ljungbergs stiftelse hade den 13 juni sin officiella årliga utdelningsceremoni på Restaurang Lyckorna Brygga i Ljungskile. Stipendier delas ut till unga människor ifrån Uddevalla-Trollhättan som finansiellt bidrag för studier i utlandet. Ett 30-tal av årets 40 stipendiater var där och mottog sina stipendier på alltifrån 15 000 till 200 000 kr. Bland studenterna finns i stort sett varje disciplin representerad; allt från konst och musik till teknik och ekonomi.

Stiftelsen bildades 1998 och delar numera ut ca 2 500 000 kr om året, vilket är lika med ca 100% av fondens direktavkastning. Därmed är det den största bidragsgivaren av denna art i området. Vi ser hur vi gör skillnad, i första hand för individers utbildning och utveckling, men också i andra hand i och med att många av studenterna kommer tillbaka till regionen och Sverige med ett stort mått av nytt och bredare engagemang för sina respektive projekt och ämnesområden.

Utöver vanliga utbytesterminer anordnade av universitet runt om i världen, har vi många studenter som utför längre utbildningar utomlands. Till exempel har vi under åren stöttat en rad personer i att gå en läkarutbildning utomlands då det inte funnits studieplatser för dem i Sverige. Dessa utbildningar kostar över 100 000 kr i avgift per år, en avgift som stipendiet helt kan bära. Vi kan med glädje notera hur flera studenter vi följt och stöttat återvänt för att arbeta på regionsjukhuset NÄL.

Den nyrenoverade restaurangen Lyckorna Brygga tar emot oss med öppna armar och en härlig lunch.

 

Gull & Stellan Ljungbergs Stiftelse

Copyright © 2022